Woning van Wonen in Limburg toont potentieel van circulaire dakrenovatie: goedkoper, efficiënter én duurzamer

14/4/2025
Woning van Wonen in Limburg toont potentieel van circulaire dakrenovatie: goedkoper, efficiënter én duurzamer

In Lanaken werd het dak van een sociale woning gerenoveerd én bijkomend geïsoleerd, en dat terwijl het dak op het gebouw bleef! Voor dit unieke proefproject sloegen Wonen in Limburg, Biesmans Group en V&B dakwerken de handen in elkaar.  Innovatie en creativiteit werden gebundeld met dit schitterende resultaat: een energetische én circulaire dakrenovatie aan lage kostprijs, met minimale hinder voor de bewoners.

Nood aan betaalbaar wonen

De druk op de woningmarkt is hoog. Terwijl het aantal bouwvergunningen voor woningen zich op het laagste peil bevindt in 22 jaar, blijft de vraag naar energetisch én betaalbaar wonen toenemen. In België zouden er tot 2030 elk jaar 75.000 wooneenheden moeten bijkomen om aan de woningvraag te voldoen.

Inzetten op duurzame renovatie wordt daardoor steeds belangrijker. Dat geldt des te meer voor de sociale woningbouw. Want het vinden van betaalbare woonoplossingen is een enorme uitdaging, de wachtlijsten getuigen daarvan.

VLNR: Filip Biesmans (Biesmans Group), William Nelissen (Wonen in Limburg), Gerry Briers (V&B Dakwerken)

Bestaande materialen benutten voor betaalbaar wonen

Wonen in Limburg (WiL) renoveerde in dat kader een woning in Lanaken, een uniek project zonder voorgaande. De bestaande EPDM-dakbedekking, die al bijna 20 jaar op het dak lag, werd hergebruikt. De ballast (kiezel) werd naar één kant van het dak gebracht, de EPDM werd losgemaakt en opgerold. Op die manier kon extra isolatie aangebracht worden. Vervolgens werd de EPDM teruggeplaatst en vastgeklikt in de kim (opkant van het dak) met behulp van de Certefix, een onderdeel van het BossCover Circular System. De ballast werd teruggeplaatst. Vervolgens werd de andere kant van het dakvlak op gelijke wijze aangepakt.

De Certefix is een door Biesmans Group gepatenteerd systeem waarbij het EPDM-membraan in de kim vastgeklikt wordt, zonder dat er lijm aan te pas komt.  Dat maakt dat het dak ook voor de toekomst volledig demonteerbaar blijft.

De werken werden uitgevoerd door V&B Dakwerken.  Zaakvoerder Gerry Briers is trots op het resultaat: “Het werk ging snel vooruit doordat de ballast én de EPDM gewoon op het dak bleven. De bewoners ondervonden minimale hinder.”

Filip Biesmans, bestuurder van Biesmans Group, vult aan: “EPDM heeft een levensduur van minimaal 70 jaar, dat bevestigt wetenschappelijk onderzoek.  Een EPDM van 20 jaar gooi je dus niet weg! Dankzij het BossCover Circular System kunnen we het EPDM-membraan losliggend monteren, en in de toekomst ook weer hergebruiken.”

William Nelissen, expert technische innovatie van WiL bevestigt: “De EPDM was technisch nog perfect bruikbaar. Door deze opnieuw in te zetten, beperken we afval en verlagen we de kost. En tegelijk hebben we een duurzaam, circulair dak gecreëerd. En dat is exact onze missie”.

Woning van WiL in Lanaken

EPDM opnieuw ingezet: duurzamer, lagere kost, snelle uitvoering

De keuze om de bestaande EPDM-dakdichting te hergebruiken, leidde tot een geslaagde proefopstelling:

De circulaire dakopbouw bleek aanzienlijk voordeliger dan een volledige vernieuwing, goed voor een besparing van 18%.

Naast het financiële voordeel bleek ook de uitvoering praktisch efficiënter. Dankzij het lichte gewicht van de bijkomende isolatie kon deze met de hand naar boven gebracht worden, waardoor een mobiele kraan overbodig was. Bovendien hoefden de bestaande EPDM-laag en kiezels niet van het dak verwijderd of getransporteerd te worden. De bewoners waren tevreden over het resultaat: de werf gaf geen hinder in de tuin en het gazon werd niet beschadigd.

Eén van de nog te onderzoeken vragen betreft het wettelijke aspect van hergebruik. In principe geldt er bij een renovatie met nieuwe materialen opnieuw een garantieperiode van 10 jaar. Hoe pakken we dit aan bij het hergebruiken van materialen die al 20 jaar oud zijn? In deze specifieke case (een dak van 98 m²) werd dat risico als beheersbaar ingeschat, mede dankzij het grote vertrouwen in het EPDM-materiaal. Bovendien bestaan er vandaag diverse technieken om de waterdichtheid van een dak te testen. Op grotere schaal blijft dit een aandachtspunt voor de verdere toepassing van circulaire principes in de bouwsector.

Deze realisatie toont aan dat circulair bouwen niet alleen duurzamer is, maar ook economisch aantrekkelijk én technisch haalbaar. Het project vormt zo een krachtig voorbeeld van hoe we met slimme keuzes de bouwsector kunnen verduurzamen.

Het project in Lanaken was een eerste test, maar krijgt zeker een vervolg. Wonen in Limburg en Biesmans Group bekijken intussen hoe deze circulaire aanpak breder kan worden uitgerold.

Over Wonen in Limburg

Wonen in Limburg (WiL) is de woonmaatschappij voor wie sociaal wil huren, kopen, verhuren of lenen in de provincie Limburg. Binnen de missie “Samen creëren we duurzame en betaalbare woonoplossingen overal in Limburg” gaat WiL actief op zoek naar duurzame en innovatieve renovatieoplossingen. Door samen te werken met partners zoals Biesmans Group wil Wonen in Limburg niet alleen het bestaande woningbestand verbeteren, maar ook circulaire principes integreren in de sociale huisvesting van morgen.

Filip Biesmans
Bestuurder

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte!

De nieuwsbrief wordt maandelijks verstuurd. Geen spam. Je kan uitschrijven op elk gewenst moment.