Tectum Group werkt mee aan werf van de eeuw
Grootste dakdekkersbedrijf van België werkt mee aan werf van de eeuw
Vanaf augustus nemen opdrachtgever en aannemers van de Oosterweelverbinding samen hun intrek in een gezamenlijke werkplek. Ze verbouwden daartoe de voormalige Hederschool tot comfortabele werkplek voor hun medewerkers die bij het Oosterweelproject betrokken zijn. Met de vernieuwingvan het 8.600m² grote dakoppervlak verzekert Tectum Group alvast dat het team de werf droog kan aansturen.
Wie in Antwerpen aan infrastructuurwerken denkt, zegt Oosterweel. De werf van de eeuw zal de verkeersveiligheid en leefbaarheid in en rond ’t Stad gevoelig verbeteren. Daar worden momenteel op rechteroever uniek een innovatieve werken voor uitgevoerd door een team van ruim 650 experten. Vandaag zitten die specialisten van de verschillende partijen die in het project betrokken zijn nog verspreid over verscheidene locaties in Antwerpen, dichtbij of verder van de werf verwijderd. Vanaf augustus komt daar verandering in. Dan trekken de projectteams van opdrachtgever Lantis en opdrachtnemers TM ROCO, OCOTECH en Rinkoniên OWK naar de Galjoenstraat. Lantis en TM ROCO verbouwden er samen de voormalige Hederschool tot de ‘werfkeet van de eeuw’.
Logische piste
De gedeelde huisvesting is een logische piste, want ze maakt het werken efficiënter. De keuze voor de herbestemming van een schoolgebouw is dat minder. “We hebben verschillende opties afgewogen,” opent Werner Aenspeck, bouwteam manager voor de Oosterweelcampus. “Bestaande kantoren huren of een werfdorp bouwen zijn misschien de meest voor de hand liggende als je naar dergelijke grote bouwprojecten kijkt.” Vlak bij de werf was echter een schoolgebouw leeggekomen. “De kinderen van die school zitten sinds september 2023 in een gloednieuwe campus, op enkele kilometers van de werf. De zorgbehoefte van deze kinderen - heel wat onder hen kampen met ademhalingsmoeilijkheden of hebben speciale zorg nodig - was moeilijk te verenigen met een drukke werf in uitvoering. Daarom hebben we samen met de stad naar een nieuwe locatie voor deze kinderen gezocht”, legt Roland Van Driel van bouwheer Lantis uit. Wat overbleef was een schoolgebouw, dicht bij de werfgelegen, met een vloeroppervlakte van 9.800 m². “Al vrij snel zaten we op de piste om deze locatie om te toveren tot werfkantoren. Daarbij zouden we zoveel als mogelijk van het aanwezige bouwmateriaal recupereren, en ook voor andere keuzes was duurzaamheid ons uitgangspunt”, gaat Van Driel verder.
Sober en functioneel concept
Eenmaal iedereen naar de werfkeet van de eeuw is verhuisd, zullen meer dan 650 Oosterweelspecialisten er samenwerken. Ze beschikken erover 644 uitgeruste werkplekken - verdeeld over landschapskantoren, kleinere groepsplekken en individuele kantoren -, 67 flexplekken, 40 vergaderzalen, bel- en vergaderpods. Twee polyvalente ruimtes, een aula en bistro maken het bouwprogramma volledig.
Het ontwerpteam van Archiles architecten wik en woog om tot een budgetbewust maar duurzaam concept te komen. “We hebben de bestaande gebouwstructuur maximaal gerespecteerd. De inkomzone is geaccentueerd met een staalstructuur en een deel van de buitengevels wordt geverfd om een uniforme uitstraling te krijgen. Intern hebben we alle technieken en een deel van de binnenwanden verwijderd. De publieke ruimtes met de inkomzone en de aula hebben we ingericht met iets meer aandacht voor uitstraling. De kantoren zijn vooral functioneel opgevat. Zo zijn de vloeren hoofdzakelijk afgewerkt met circulaire tapijttegels en zijn de plafonds een mix van verlaagde systeemplafonds en de bestaande plafonds afgewerkt met een akoestische spuitpleister en technieken in het zicht. Een deel van de informele werkplekken hebben we in de gangen ingericht. De individuele kantoren, vergaderzalen, … hebben we opgebouwd in het circulair een herbruikbare Juunoo-systeem”, vertelt projectarchitect Dieter Mariën.
Grootse opdracht
Enkele maanden voor de start van de renovatiewerken ging het team van Tectum Group al aan de slag op de voormalige schoolsite. “Die start verliep lichtjes anders dan gepland. In het weekend voor de eerste dakwerken ging een deel van het dak –zo’n 750m² - waaien tijdens een najaarsstorm. Daar heeft Tectum Group snel en accuraat een oplossing geboden door nieuwe PIR-isolatie en waterdichting aan te brengen”, vertelt Werner Aenspeck.
In totaal brachten de dakdekkers van Tectum Group zo’n 2.600m² nieuwe bitumen eni solatie aan en kreeg de overige 6.000m² bestaande dakbedekking een nieuwe laag waterdichting. Het aanhoudende regenweer van de afgelopen maanden maakte de renovatieopdracht tot een behoorlijke uitdaging.
Gelukkig zijn grote werven zoals de Oosterweelcampus niet vreemd voor het team van Tectum Group. “We zijn thuis op grote industriële projecten met hoge veiligheids- en kwaliteitseisen. Bovendien hebben we de slagkracht om snel in te spelen op bepaalde situaties, zoals de stormschade aan de start van het project. De Oosterweelcampus was dus een kolfje naar onze hand, waarmee wij ons kleine bijdrage konden leveren aan dit grootse infrastructuurproject”, besluit Yves Biesmans bij Tectum Group.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
en blijf op de hoogte!
De nieuwsbrief wordt maandelijks verstuurd. Geen spam. Je kan uitschrijven op elk gewenst moment.